Prihajajo sončni dnevi ….in pigmentni madeži….

Prihajajo sončni dnevi ….in pigmentni madeži….

Hiperpigmentacija je stanje kože, ki se izraža v obliki ploskih potemnelih območij kože različnih velikosti in oblik. Povzročitelj je melanocite stimulirajoči hormon (MSH), ki stimulira tvorbo melanina. Prekomerna tvorba melanina (to je barva, ki nastane zaradi izpostavljanja sončnim žarkom) na določenih predelih kože v večini primerov ni nevarna, je pa moteča predvsem iz estetskega vidika. Pojavlja se lahko v obliki pigmentnih madežev, ki jih povzroči izpostavljenost soncu (starostne pege, fotostaranje), če hiperpigmentacijo povzročijo hormonski vplivi, govorimo o melazmah ali kloazmah (npr. nosečniška maska), vzroki prekomernega kopičenja melanina v koži pa so lahko tudi poškodbe ali vnetja na koži  (potemnela koža po zacelitvi rane oziroma postinflamatorna hiperpigmentacija).
Povečana pigmentacija, ki jo imenujemo tudi melazma, se ponavadi najbolj kaže na obrazu in vratu, kjer je koža najbolj izpostavljena. Sonce je glavni dejavnik, ki prispeva k razvoju melazme in tudi poslabša njeno stanje, vplivajo pa lahko tudi drugi dejavniki, kot so družinska nagnjenost, starost in določena zdravila (npr.  kontracepcijske tablete). Ker tvorbo melanina spodbudijo UV-žarki, so v poletnih dneh pigmentne lise toliko pogostejše in opaznejše.
Medicinski tretma in dermokozmetika v veliki meri izboljšajo stanje pacienta s hiperpigmentacijami,
vendar se  pri prvi izpostavljenosti soncu problem ponovi. Prvo in osnovno preventivno načelo je zaščita pred soncem, ki ublaži intenzivnost madežev. Tudi če se naštetih nevarnosti zavemo šele malo kasneje v življenju, ni prepozno začeti zdaj in poskrbeti za vsakodnevno zaščito pred UV žarki.
 
Ducray Melascreen izdelki so namenjeni preventivi in korekciji hiperpigmentacij, ki so posledica sonca, ter vseh znamenj fotostaranja (temni madeži, gube in povešena koža).
 

Brigita Burgar Vrhovnik, univ. dipl. biol.