OXYSEPT®

300 ml / 30 tbl

Raztopina z dodanim vitaminom B12 kot indikatorjem; peroksid v raztopini omogoča popolno nego mehkih kontaktnih leč.

S tehnologijo zakasnjenega delovanja Oxysept Comfort omogoča razkuževanje in nevtralizacijo mehkih kontaktnih leč v enem enostavnem koraku. Primerno za mehke kontaktne leče, vključno s tistimi, narejenimi iz silikonskega hidrogela.

Za te produkte vedno uporabljajte posebej oblikovano posodico za shranjevanje leč Oxysept Comfort.  

DNEVNA NEGA
Pred rokovanjem s kontaktnimi lečami si vselej temeljito operite in osušite roke.
Sredstvo za čiščenje uporabljati ločeno le, če tako priporoči oftalmolog.

Dezinfekcija in nevtralizacija
Leče položite v ustrezni posodici (svetlo modra/ L za levo in bela/ R za desno lečo) in ju zaprite. Pri tem pazite, da leči ne stisnete.
Napolnite posebno posodo do oznake z raztopino za razkuževanje Oxysept Comfort. V raztopino dodajte eno tableto za nevtralizacijo Oxysept Comfort.
Držali za leče položite v raztopino za razkuževanje in ju dobro zaprite.
Zaprti posodici najmanj trikrat obrnite tako, da z raztopino navlažite tudi notranji rob pokrova. Pred pričetkom razkuževanja preverite, da je tableta za nevtralizacijo v raztopini.
Po nekaj minutah se na površini tablete pojavijo mehurčki zraka, lahko pa tudi pena. Če se raztopina obarva v roza barvo pomeni, da je bila tableta za nevtralizacijo dodana in se je pričela raztapljati. Roza barva ne pomeni, da je proces nevtralizacije zaključen. Če se raztopina ne obarva pomeni, da tableta za nevtralizacijo ni bila dodana, ali se še ni raztopila.
Za maksimalno ugodje pustite leče v raztopini čez noč oziroma vsaj šest ur po dodatku tablete za nevtralizacijo.
Preden leče vzamete iz posodic, posodico ponovno obrnite, da zagotovite celovito nevtralizacijo posodic za shranjevanje leč.
Vaše leče so sedaj razkužene in nevtralizirane ter pripravljene za uporabo. Po zaključeni nevtralizaciji lahko leče vstavite neposredno v oči, saj spiranje ni potrebno. Uporabljeno raztopino zavrzite in pustite posodici, da se osušita na zraku.
Shranjevanje
Kontaktne leče lahko v posodici hranite največ sedem dni.
Če leč dalj časa ne uporabljate, je potrebno vsakih sedem dni in neposredno pred vstavljanjem leč v oči postopek razkuževanja in nevtralizacije ponoviti.

TEDENSKA NEGA  
Odstranjevanje beljakovin
Beljakovine, ki se nahajajo v naravnih solzah se lahko naložijo na kontaktnih lečah, kar zmanjša ugodje ob nošenju leč, zmanjša ostrino vida ter življenjsko dobo leč.
Tablete Ultrazyme® za odstranjevanje beljakovin predstavljajo optimalno nego za leče.
Enkrat na teden je raztopini Oxysept Comfort potrebno dodati, razen običajne tablete Oxysept Comfort za nevtralizacijo, tudi Ultrazyme® tableto za odstranjevanje beljakovin. Po tem sledite navodilom za dnevno nego leč.
Leč v raztopini za odstranjevanje beljakovin ne puščajte dlje kot 12 ur.
Ko leče vzamete iz raztopine za odstranjevanje beljakovin in pred vstavljanjem v oči jih sperite s fiziološko raztopino.

Čiščenje Oxysept Comfort posodic za leče
Za optimalno higieno posodico za leče čistite enkrat na teden na sledeč način
Napolnite prazno Oxysept Comfort posodico za leče z Oxysept Comfort raztopino in jo zaprite (ne dodajte tablete).
Posodici lahko odložite s pokrovom navzdol (izogibajte se stiku s površinami, ki jih stik s peroksidom lahko poškoduje).
Za razkuževanje leč lahko uporabite raztopino, ki ostane v posodicah Oxysept Comfort. Kot običajno, dodajte tableto za nevtralizacijo.

Splošno
Upoštevajte vsa navodila. Če se ne boste držali navodil lahko pride do resne okužbe ali poškodb na očeh. Vedno uporabljajte posebej oblikovani posodici za leče Oxysept Comfort, saj le-ta omogoča disperzijo kisika, ki nastane med postopkom nevtralizacije.  
Ne uporabljajte raztopine Oxysept Comfort, če je varnostni pokrov poškodovan ali ga ni.
Pokrov posodic ima tri odprtine skozi katere uhaja kisik, ki se sprošča med postopkom nevtralizacije.
Ne uporabljajte sistema Oxysept Comfort za nego trdih in trdih plinoprepustnih kontaktnih leč.
Ne uporabljajte, če ste občutljivi na katerokoli sestavino.
Če so oči razdražene, je leče potrebno odstraniti in se posvetovati z oftalmologom.
Pred vstavitvijo leč v oko se prepričajte, da se je tableta povsem razgradila (raztopina se obarva roza) in da je postopek tvorjenja pene zaključen. Če se tableta ni povsem razgradila, je dezinfekcije in nevtralizacije potrebno ponoviti.
Leče pustite v raztopini, potem ko ste dodali tableto šest ur, saj je raztopina nevtralizirana šele po tem času.
Za spiranje leč ali posodic za leče ne uporabljajte vodo iz vodovodne pipe.

Navodilo za uporabo
Raztopina Oxysept Comfort, ki ni nevtralizirana in raztopina Ultrazyme® za odstranjevanje beljakovin ne smeta priti v stik z očmi.
Leče, ki jih vzamete iz raztopine Ultrazyme® za odstranjevanje beljakovin ni dovoljeno vstaviti neposredno v oko. Če se to vendarle zgodi, leče nemudoma odstranite in oči izperite z vodo. Ultrazyme® tablete in raztopina Oxysept nista za uživanje.
Ne uporabljajte po izteku roka uporabe.
Tablete Oxysept Comfort so roza barve, malo hrapave. Tablete Ultrazyme® so bele barve, malo hrapave. Tablet, ki so neobičajnega videza in barve, so mehke ali lepljive ne uporabljajte.

Shranjevanje
Hraniti na suhem mestu, pri sobni  temperaturi (med 2 in 25°C).
Hraniti izven dosega in vidnega polja otrok.
Preostalo raztopino Oxysept Comfort zavrzite po 60-tih dneh od prvega odprtja.
Posodici za shranjevanje leč Oxysept Comfort zamenjajte vsaj vsake tri mesece.

Vodikov peroksid - 3,00%
Katalaza (0,1 mg/tableto)
Subtilizsin A (0,4 mg/tableto)
OcuPure konzervans - 0,005%