OCTENILIN® RAZTOPINA ZA RANE

350 ml

Raztopina za čiščenje, vlaženje in dekontaminacijo kroničnih ran

octenilin raztopina za rane se uporablja:

  • Za čiščenje in vlaženje kroničnih ran na koži.
  • Za vlaženje in mehčanje povojev in oblog ter njihovo nežno odstranitev.
  • Za odstranjevanje skorjave plasti iz rane (nektorično tkivo, patogeni biofilm in fibrini).
  • Za čiščenje težje dostopnih mest, kot so fisure in žepki na rani.
  • Kot kombinacija z zdravljenjem ran z negativnim tlakom z napravo.

LASTNOSTI

VLAŽENJE
Zaradi zelo nizke površinske napetosti ima Octenilin raztopina, izredno dobre lastnosti vlaženja in odlično očisti tudi težje dostopne predele, kot so reže in žepki na rani.
 
ČIŠČENJE
Raziskave so dokazale, da ima Octenilin raztopina, v primerjavi z ringer ali fiziološko raztopino (ki so najpogosteje uporabljane raztopine za čiščenje ran  v bolnišnicah) boljše čistilne lastnosti in posledično višjo redukcijo števila patogenov.
 
OHRANJANJE
Zmanjša možnost prenosa patogenih mikroorganizmov iz rane na njeno okolje. Octenilin raztopina za rane, ustvarja učinkovito bariero med mikroorganizmi, rano in oskrbovancem.
 
TOLERANTNOST IN BIOKOMPATIBILNOST
Odlična toleranca kože. Ne draži, ne povzroča preobčutljivosti, ne slabša granulacije in epitalizacije. Biokompatibilnost in tolerantnost antiseptika Octenidin HCl je dokazana s kliničnimi izkušnjami in študijami na kroničnih ranah
 
Raztopina octenilin za izpiranje ran ne povzroča bolečine, dobro pa jo prenašajo tudi osebe z alergijami. Neprijeten vonj kmalu izgine. Izdelek je sterilen.

Samo za zunanjo uporabo. Raztopina octenilin za izpiranje ran je primerna za ponavljajočo se in dolgotrajno uporabo.  Dolgotrajna uporaba raztopine bi morala potekati pod zdravniškim nadzorom. Rane je vselej potrebno izprati in očistiti z octenilin raztopino za rane, da odstranimo topljive kraste pred nanosom octenilin gela za rane (glejte navodila za uporabo tega medicinskega pripomočka). Za čiščenje lahko uporabite povoj ali oblogo, prepojeno z octenilin raztopino za rane. Povoji so pogosto zlepljeni s površino rane. Če tak povoj skušamo odstraniti ne da bi ga prej navlažili, lahko povzročimo nove poškodbe na rani in s tem upočasnimo celjenje.  Če povoje odstranjujete s težavo, priporočamo, da jih navlažite ali prepojite z octenilin raztopino za rane, da lahko nežno odstranite povoj, ne da bi pri tem poškodovali rano. Postopek je potrebno ponavljati vse dokler ne odstranimo krast v celoti oziroma dokler ne odstranimo nekrotičnega tkiva in je rana videti čista. To je dober predpogoj za naravno celjenje ran. Bolniki s kroničnimi ranami so pogosto občutljivi na razlike v temperaturi. Raztopino octenilin za izpiranje ran lahko pred uporabo segrejete na telesno temperaturo. 
 
Izdelek se lahko uporablja 8 tednov po prvem odprtju. Plastenko je potrebno zapreti po vsaki uporabi.

Medsebojno delovanje učinkovin: ne uporabljajte v kombinaciji z anionskimi surfaktanti ali drugimi mili za čiščenje ran, maščobami, olji idr., saj lahko škodljivo vplivajo na konzervans. Ne uporabljajte v kombinaciji s povidon jodom, saj lahko pride do obarvanja in zmanjšanega antiseptičnega delovanja povidon joda.

Kontraindikacije: raztopine octenilin za rane ne uporabljajte pri bolnikih s potrjeno alergijo ali pri katerih obstaja sum na alergijo na eno ali več sestavin. Če o tem niste prepričani, se posvetujte z zdravnikom.

Raztopina octenilin se ne sme uporabljati na hrustancu, očeh, ušesih, nosu, sečnem mehurju in trebušni votlini! Ni primerno za uporabo v infuziji ali injekciji! Ni primerno za uživanje.

Da preprečite morebitne poškodbe tkiva, raztopine ni dovoljeno injicirati ali uporabljati pod pritiskom. Poskrbeti je potrebno za ustrezno drenažo iz rane.

Splošni varnostni ukrepi:  Samo za zunanjo uporabo. Uporabljati le, če je plastenka brez napak in je nepoškodovana.  Uporabljati le, če je embalaža originalno zaprta in nepoškodovana. Zaščititi pred neposredno sončno svetlobo. Da preprečite kontaminacijo z bakterijami med uporabo raztopine octenilin za rane, preprečite stik plastenke z rano. Hraniti izven dosega in vidnega polja otrok!

 

prečiščena voda, glicerol, etilheksilglicerol, oktenidinijev diklorid.

Hitro in učinkovito čiščenje ran, visoka toleranca, za vse vrste ran, za ponavljajočo se in dolgotrajno uporabo, sterilno, primerno za težko dostopne predele, kot so fisure in žepki na ranah, za terapijo z negativnim tlakom z napravo.

Ne. Uporaba v trebušni votlini ni primerna za vse produkte na osnovi oktenidina zaradi kontraindikacij.


 
Raztopina octenilin za izpiranje ran je v prvi vrsti namenjena čiščenju ran. Zaradi nižje površinske napetosti, kot jo ima fiziološka raztopina, in celo octenisepta, uspešno odstranjuje nekrotično tkivo, plasti fibrina in biofilm. Raztopina octenilin za izpiranje ran vsebuje manjšo koncentracijo antiseptika oktenidina od zdravila octenisept. Zaradi tega je rane, okužene s številnimi mikroorganizmi po čiščenju priporočljivo dodatno zdraviti z octeniseptom, ki ima močnejši antiseptični učinek in dokazano deluje proti mnogim mikroorganizmom.
Da.  Raztopino octenilin za izpiranje ran lahko segrejemo na telesno temperaturo (npr. v grelniku za otroške stekleničke). Na ta način preprečimo morebitne nepravilnosti pri celjenju ran zaradi hladnega dražljaja. Prav tako je segreta raztopina prijetnejša za bolnike. Vsekakor pa je potrebno preveriti ustreznost tempeature pred uporabo raztop
Raztopino octenilin za izpiranje ran je potrebno porabiti v 8-ih tednih.