OFENOSEPT® 1 MG/ 20 MG V 1 ML DERMALNA RAZTOPINA

50 ml, 250 ml, 500 ml

Ofenosept dermalna raztopina je zdravilo brez recepta za antiseptično zdravljenje kože, ran in sluznic. Uporablja se pri otrocih in odraslih.

Ofenosept raztopina vsebuje oktenidinijev diklorid in fenoksietanol, ki delujeta sinergistično.

Uporablja se za antiseptično zdravljenje kože, sluznic in ran. Uničuje bakterije in glive.

Prednosti:

  • Nežen do kože, močan proti mikroorganizmom.
  • Za nebolečo dezinfekcijo ran (odrgnine, ureznine, opekline, ranice v ustih).
  • Za antiseptično zdravljenje sluznic (oralna, vaginalna sluznica, rektalni in genitalni predel).
  • Za antiseptično zdravljenje kože (aknasta koža, pred vbodi, piercingi, tetovaže, glivična obolenja stopal).
  • Primeren za uporabo na odraslih in otrocih.
  • Izdelek se po posvetu lahko uporablja med nosečnostjo.
  • Brezbarven.

Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika, farmacevta ali medicinske sestre.

Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Način uporabe:

Raztopina je namenjena za dermalno uporabo. Zdravilo Ofenosept nanesite na predel, ki ga je treba zdraviti, dokler ni povsem navlažen. Da bo zdravilo lahko doseglo poln učinek, morate po nanosu počakati vsaj 1 do 2 minuti pred nadaljnjimi ukrepi, kot je npr. namestitev povojev na rano.

Uporaba pri otrocih in mladostnikih:  Priporočeni odmerek je enak za odrasle in otroke.

Trajanje zdravljenja: Tega zdravila ne uporabljajte dlje kot 2 tedna, ne da bi se posvetovali z zdravnikom.

Če ste uporabili večji odmerek zdravila Ofenosept, kot bi smeli: Podatkov v zvezi s prevelikim odmerjanjem ni. Malo verjetno je, da bi bil odmerek prevelik, če zdravilo uporabljate po navodilih.

Pred začetkom uporabe zdravila Ofenosept se posvetujte z zdravnikom, farmacevtom ali medicinsko sestro.

Zdravila ne smete injicirati. Zdravila ne smete nanašati na tkivo s pritiskom, da preprečite morebitno poškodbo tkiva.

Zdravila Ofenosept ne smete uvesti v krvni obtok, npr. z nenamernim injiciranjem.

 Zdravila Ofenosept ne smete zaužiti.

Če pride zdravilo Ofenosept v stik z anionskimi površinsko aktivnimi snovmi (milo, detergent), lahko njegova zdravilna učinkovina oktenidinijev diklorid postane neučinkovita.

Druga zdravila in zdravilo Ofenosept:  Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali, ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta.

Zdravila Ofenosept ne nanašajte v bližino kože, zdravljene z antiseptiki (dezinficiensi), ki temeljijo na povidon-jodu, saj se lahko robni predeli obarvajo močno rjavo do vijolično.

Zdravila Ofenosept ne nanašajte skupaj z anionskimi površinsko aktivnimi snovmi (milo, detergent), saj lahko zmanjšajo ali izničijo učinek zdravila Ofenosept.

Nosečnost, dojenje in plodnost:

Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden uporabite to zdravilo. Sedanje izkušnje pri ženskah, ki so kombinacijo učinkovin oktenidinijev diklorid in fenoksietanol uporabljale med nosečnostjo, ne kažejo škodljivih učinkov. Podatkov o nanašanju zdravila Ofenosept v obdobju dojenja ni. Zaradi previdnosti zdravila Ofenosept v obdobju dojenja ne smete nanašati na predel dojke. Podatkov o učinku zdravila Ofenosept na plodnost pri ljudeh ni.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev: Zdravilo Ofenosept ne vpliva na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Zdravilni učinkovini sta oktenidinijev diklorid in fenoksietanol. En ml raztopine vsebuje 1 mg oktenidinijevega diklorida in 20 mg fenoksietanola.

Druge sestavine zdravila so: kokamidopropilbetain, natrijev D-glukonat, 85 odstotni glicerol, natrijev klorid, natrijev hidroksid (za uravnavanje pH), prečiščena voda.

Ofenosept ima tudi učinek čiščenja. Zdravilo vsebuje majhne količine površinsko aktivnega sredstva za vlaženje (surfaktant), ki zmanjšuje površinsko napetost. Tako je površina rane enakomerno navlažena in podpira čiščenje. Če je rano treba samo očistiti, priporočamo octenilin raztopino za izpiranje ran, ki ima še posebej nizko površinsko napetost.
 
Da. Ofenosept je prvotno odobren 1990. leta v Nemčiji kot antiseptik za sluznico. Odobritev 1995. leta je bila razširjena na podporno zdravljenje ran. Obe indikaciji sta posledično del registracije.
 
Da. Za razliko od npr. jodiranega povidona v tem pogledu ni omejene uporabe.
Da. V multicentrični raziskavi, ki jo je izvedlo Ministerstvo za zdravje v Srbiji, je bilo približno 1.700 novorojenčkov zdravljenih z izdelkom Octenisept oziroma ofenosept. Izdelek je bil dobro sprejet.
Ne. Takšni uporabi se moramo izogibati pri vseh izdelkih, ki temeljijo na oktenidinijevem dikloridu zaradi kontraindikacij.
Da. ofenosept se v praksi najdlje uporablja prav za genitalno in vaginalno antiseptično oskrbo.
Da. ofenosept se uporablja tudi kot zdravilo za profilaktično uporabo in zmanjševanje števila mikroorganizmov v ustni votlini pred kirurškimi posegi kot je ruvanje zoba. V tem pogledu je ofenosept dosegel večje zmanjšanje števila bakterij kot npr. klorheksidin ali jodirani povidon.
Da, ampak le zunanje uho z ušesnim kanalom, pred tem moramo preveriti, da je bobnič nepoškodovan. Če to drži, potem je treba paziti, da zdravilo ne pride v srednje uho. Uporaba v srednjem ušesu se smatra kot kontraindikacija.
Ne. ofenosept je odobren kot končni izdelek, ki se ga ne redči. Če je potrebno izpiranje ran (npr. za namene čiščenja in dekontaminacije v času menjavanja oblog) ali vakuumska terapija z instilacijo, lahko uporabimo Octenilin raztopino za izpiranje ran.
Ofenosept je odobren za največ 14 dni uporabe. Ta odobritev se nanaša na trajno dnevno uporabo v tem časovnem obdobju. Preparat se najpogosteje ne uporablja vsak dan, uporaba pa je omejena na npr. menjavanje obloge. V teh primerih je možna tudi daljša uporaba. Klinične raziskave o 12-ih tednih uporabe pri kroničnem ulkusu so dostopne na zahtevo.
ofenosept® se lahko uporablja do 3 leta po prvem odpiranju. 

Goriška Lekarna

Nova Gorica, Rejčeva ulica 2

Kontakt

telefon: 05 330 34 40
e-mail: info@goriskalekarna.si

Lekarna Ljubljana

Ljubljana, Komenskega ulica 11

Kontakt

telefon: (07) 23 06 100
e-mail: lekarna.ljubljana@lekarna-lj.si

Lekarna Mačkovec

Novo mesto, Otoška cesta 5

Kontakt

telefon: (07) 384 45 65
e-mail: info@lekarnamackovec.si

Lekarna Plavž

Jesenice, Cesta maršala Tita 77

Kontakt

telefon: (04) 586 58 50
e-mail: info@lekarna-plavz.com

Lekarnar

Ljubljana, Gasparijeva ulica 2

Kontakt

telefon: (01) 521 12 76
e-mail: info@lekarnar.com