Novo inovativno ocenjevalno orodje na področju infantilnih hemangiomov

Implementacija novega inovativnega ocenjevalnega orodja za medicinsko stroko na slovensko tržišče

V luči vse večje digitalizacije in pospešenega razvoja digitalnih orodij so neodvisni strokovnjaki ob podpori podjetja Pierre Fabre Dermatologie razvili spletno aplikacijo z imenom Infantile Hemangioma Referral Score (IHReS). Gre za hitro in preprosto ocenjevalno orodje, ki je namenjeno zdravstvenim delavcem kot pomoč pri odločitvi glede napotitve bolnikov z infantilnim hemangiomom v nadaljnjo obravnavo. V podjetju OPH Oktal Pharma d.o.o., ki je zakoniti zastopnik za podjetje Pierre Fabre Dermatologie na slovenskem tržišču, smo poskrbeli za pripravo in implementacijo slovenske verzije aplikacije ter aktivno ozaveščanje slovenske medicinske stroke.
 
Infantilni hemangiom je najpogostejši benigni tumor otroške dobe. Gre za tvorbo, ki nastane zaradi prekomernega razraščanja krvnih žil, ki povzročijo nastanek bule v koži ali pod njo. V nekaterih primerih po videzu spominja na jagodo, zato ga včasih imenujemo tudi »jagodno znamenje«. Pojavi se lahko kjerkoli na telesu, lahko je majhen in omejen ali v obliki velikega madeža, razširjenega po večjem predelu telesa. Pojavi v prvih nekaj tednih otrokovega življenja, večinoma v blagi obliki in spontano izzveni, v nekaj odstotkih primerov pa zahteva zdravljenje.
Če infantilni hemangiom zahteva zdravljenje, je ključnega pomena pravočasna napotitev bolnika v nadaljnjo obravnavo in čim hitrejši začetek zdravljenja.
 
Glavne prednosti orodja Infantile Hemangioma Referral Score:
 

  • Razvili so ga člani več strokovnih združenj, preizkusili in validirali pa zdravniki specialisti pediatrije in družinske medicine iz različnih držav sveta.
  • Metoda se je izkazala za zanesljivo in ponovljivo z visoko občutljivostjo in specifičnostjo.
  • Je hitro in preprosto za uporabo.
  • Je neplačljivo in dostopno na spletu*. Najdete ga na elektronskem naslovu: https://www.ihscoring.com/sl/.
 
 
Gre za pomembno pridobitev, ki pomeni še en korak naprej v razvoju inovativnih pristopov. Njeno dodano vrednost so prepoznali zdravstveni strokovnjaki širom sveta, medtem ko smo jo v OPH Oktal Pharmi skladno s svojim poslanstvom približali tudi slovenski medicinski stroki.
 
Celotna objavljena študija je dostopna na spodnji povezavi: https://pediatrics.aappublications.org/content/145/4/e20191628
 
 
 
*Orodje je namenjeno SAMO ZA STROKOVNO JAVNOST.
Če ste zdravstveni delavec, ki se v svoji klinični praksi srečuje s primeri infantilnega hemangioma, in bi želeli orodje prejeti tudi v tiskani obliki, nas lahko kadarkoli kontaktirate na elektronski naslov: info@oktal-pharma.si in priskrbeli vam bomo vse željene informacije.